AZ AKRAPOVIč BEMUTATJA…

2014.október.01. Az Akrapovič büszke, hogy bejelenthet egy mérföldkövet a kipufogó technológia fejlesztésében – a szlovén vállalat ma először fedte fel a titkot a kipufogó forradalmian új alakjáról az INTERMOT kiállításon – Németországban.

Az új kipufogódob javítja a kipufogó gázok áramlását a hexagonal alakzaton keresztül. Jellegzetes és merész, agresszív görbéivel dinamikus sportosságot ad az új koncepciójú kipufogó dobnak, amelyet a trapéz vég még jobban kiemel.

Az új alakzat, fejlődés a hatoldalú kipufogók között, amely forradalmat okozott a motorkerékpár dizájn világában 2005-ben. 2013-ban Igor Akrapovič és Uroš Rosa, Akrapovič vállalat CEO, elindított egy az új kipufogóra vonatkozó tervekre tett erőfeszítést. Rengeteg ötlet érkezett, néhány rendkívül jó volt, de egyik sem volt annyira tökéletes és optimális, így a cég úgy döntött, hogy elveti azokat. A végső kiválasztott ötlet magától Igor Akrapovič-tól származott. „Az ötlet egy mindennél jobb kipufogó létrehozása volt – és nem csak egy jobban kinézőé – megtartva az összes pozitív tulajdonságát a régi doboknak. Hangsúlyozni kell, hogy a kipufogó tervezet magába foglalja a súlyt, teljesítményt és hangot, minden rendkívül fontos tényezőt. Valami teljesen egyedit szerettem volna létrehozni, ami nem áll közel semmilyen jellegzetes mintához és nem is követi egyik motorkerékpár gyártót sem, akikkel együtt dolgozunk. Azok az emberek, akiknek már lehetőségük nyílt arra, hogy kezükben tarthassák, azt mondták olyan alakja van, mint egy „Alien”-nek, ami egy tudományos-fantasztikus filmből jött elő. De ez valójában a jelen látványa, csúcstechnológiával kombinálva”, magyarázta Igor Akrapovič.

A végső tervet két mérnök segítségével teljes titoktartásban fejlesztették; az eredeti ötlettel összhangban, de különböző részletekben. A szélcsatornában való tesztelés után elnyerte megfelelő alakzatát, az első prototípusokat 2014 augusztusában fejlesztették. Az új kipufogók keresztülmennek egy gyötrelmes és szigorú tesztelésen a gyártás megkezdése előtt.

„Az új alakzat nagyszerűen javítja a kipufogó gázok áramlását. Több számítógép szimulációt lefutattunk valamint a különböző dizájnokat a motorkerékpárokon, teszt padon teszteltük. Azt mondhatom, hogy az új forma jobb áramlást eredményez egy ugyanakkora keresztmetszetű csőben. Meg vagyok győződve arról, hogy az új terv garantálni fogja a teljesítmény növekedését is” tette hozzá Igor Akrapovič.